Het Holland House in het Colombiaanse Bogotá is gisteren als eerste lid geworden van het nieuwe NLinBusiness netwerk. In korte tijd moeten er op zes plekken in de wereld vergelijkbare business hubs komen. Nederlandse ondernemers kunnen daar terecht als ze in het desbetreffende land zaken willen doen. Uiteindelijk moet het aantal hubs wereldwijd groeien naar 40.

Holland House kopiëren

Reconocimiento Holland House‘Dankzij het Holland House in Colombia kregen al tientallen Nederlandse ondernemers die in Colombia zaken wilden doen concreet advies, tips en een ijzersterk netwerk’, zei VNO‑NCW-voorzitter Hans de Boer woensdag. De Boer is in Colombia als zakelijk missieleider van een handelsdelegatie onder leiding van premier Rutte. ‘We willen deze aanpak met de overheid en andere partners op meer plekken in de wereld kopiëren in gelijkwaardige business hubs. Op veel groeimarkten laat Nederland kansen liggen. Daar moeten we verandering in brengen om onze toekomstige welvaart te verzekeren,’

 

Kwaliteitsstempel

Reconocimiento Holland HouseJan Willem van Bokhoven, directeur van het Holland House Colombia, voegt daaraan toe: `Colombia is in vergelijking met een aantal landen uit de regio stabiel te noemen. Accreditatie door NLinBusiness is voor ons heel belangrijk. In de eerste plaats is het een vorm van erkenning. Het is een kwaliteitsstempel. Het is belangrijk voor de lokale Colombiaanse en Zuid-Amerikaanse ondernemers die zaken willen doen in Nederland, er is voor hen één entiteit. Voor exporterende ondernemers uit Nederland geldt hetzelfde. Er is sprake van te veel versnippering, zowel in Nederland als in de buitenlanden. Als je in één land goed geholpen bent, kun je juist in een ander land compleet verdwalen. De frustraties bij opkomende markten zijn onder ondernemers vaak het grootst. Die moet je proberen weg te nemen, of voor te zijn. De accreditatie biedt ook bescherming, het is iets officieels. En het levert schaalvoordeel op. En tenslotte is voor ons het netwerk van NLinBusiness natuurlijk erg waardevol`.

Initiatief van bedrijfsleven en overheid

NLinBusiness is een initiatief van de VNO-NCW en MKB-Nederland. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de Ministeries van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken en de brancheverenigingen FME, evofenedex en Koninklijke Metaalunie. Daarbij zijn ook de Topsectoren, kennisinstituten en ander belangenorganisaties actief naast individuele bedrijven.