De groei en de technische ontwikkeling van de pluimveehouderij in Colombia bieden kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in deze sector. Dat zegt Diederik Fetter, algemeen directeur van Hotraco Group. In oktober vindt een speciale Pluimvee Road Show plaats in Colombia voor geïnteresseerde bedrijven.

Hotraco is een internationaal opererend bedrijf, gevestigd in het Limburgse Horst aan de Maas, dat is gespecialiseerd in computergestuurde besturingstechnieken. De agrarische sector is voor Hotraco een belangrijk marktsegment.

De afzet van besturingstechieken in pluimveestallen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, voer en licht, groeit wereldwijd. Zuid-Amerika wordt door de onderneming gezien als een markt met veel potentie, zeker als het gaat om de pluimveesector.

Eigen Hotraco-vestiging in Colombia

Hotraco heeft inmiddels een eigen vestiging in het Colombiaanse Medillin, Hotraco America Latina. Het bedrijf is nu in staat om vanuit de regio ondersteuning te bieden aan afnemers van zijn technieken. “Hoewel wij vanuit onze hoofdvestiging in Nederland de systemen van onze klanten kunnen onderhouden door middel van ICT-technologie, groeide de behoefte om dichter op onze groeiende groep klanten in Zuid-Amerika te zitten”, zegt Diederik Fetter.

Vijftig miljoen consumenten

In de meeste Zuid-Amerikaanse landen groeit de pluimveesector. Fetter: “Dat geldt zeker voor Colombia, het land met de snelst groeiende economie van heel Zuid-Amerika. Met een interne markt van zo’n vijftig miljoen consumenten en een groeiende pluimveevlees- en eierconsumptie biedt dit land veel perspectief voor de toeleverende pluimvee-industrie.”

Sector groeit minimaal 5% per jaar

Uit cijfers van de Colombiaanse overheid blijkt dat de sector groeit. De pluimveesector, zowel vlees als eieren, kenmerkt zich de afgelopen jaren door een constante groei van minimaal 5% per jaar. Toename van de consumptie met bijna 35% in de afgelopen vijf jaar is hierbij een bepalende factor. De consumptie per hoofd van de bevolking lag in 2018 op bijna 300 eieren en 34 kilo pluimveevlees.

Grote investeringsbereidheid

Volgens de CEO van Hotraco is de pluimveesector in Colombia in beweging. “Lokale ondernemers zijn bereid te investeren. Men is op zoek naar technologieën om de pluimveeproductie rendabeler en efficiënter te maken. Met onze besturingstechnieken kunnen we aan die vraag voldoen. Dat blijkt wel uit onze groeiende afzetcijfers in het land.”

Fetter prijst de arbeidsethos in het land. Afspraken met afnemers worden over het algemeen goed nageleefd. Traditioneel hebben toeleveranciers uit de Verenigde Staten een tamelijk dominante positie in de Colombiaanse pluimveehouderij. “Daar begint nu verandering in te komen. Ik ben ervan overtuigd dat er in Colombia ruimte is voor meer Nederlandse bedrijven.”

Pluimvee Roadshow

De landbouwafdeling op de Nederlandse ambassade in Bogota organiseert samen met het Holland House Colombia een Pluimvee Roadshow voor Nederlandse bedrijven uit de pluimvee-industrie. Deze vindt plaats van 14 tot en met 17 oktober. Deelnemers krijgen tijdens de missie een inkijk in de pluimveeketen van het land.

Meer informatie over de Pluimvee Roadshow

Meer informatie over Hotraco

Bron: www.agroberichtenbuitenland.nl